HTML

Szentföldön jártunk

Régi vágyam volt, hogy a bibliai helyszíneket a valóságban is láthassam. És ez most valóra vált...

Friss topikok

Linkblog

2. fejezet: az izraeli táj, Jerikó, Jaffa

2011.03.31. 13:30 keresztcérna

2.fejezet. 

 Izraeli táj

Földrajzi ismereteinkből tudjuk, hogy Izrael, az Arab-félszigeten fekszik. Annak nyugati részén, a Földközi-tenger  dél-keleti partján. Kb. a 30. szélességi, és hosszúsági fok találkozásánál.

Az utazást megelőzően, néztük útvonalunkat a térképen. A Földközi-tenger melletti síkságot, a szárazföld belseje felé haladva pedig Júdea, Szamária, és Galilea domborzati  képét. Jézus földi útját valahogyan, a gyermekkori  hittanórákon tanultak alapján másképpen, pusztában, sivatagi pusztában, és a Jordán folyó mentén képzeltük el. A pusztát, homokos sík pusztának gondoltuk, olajfaligetekkel tarkítva.

A valóságban, ez a sivatagi puszta, igaz nem, magas,de  dimbes-dombos köves hegyvidéki táj volt, oázisokkal tarkítva, valóban olajfa, és pálma, banánpálma ültetvényekkel. Ezt úgy oldották meg, hogy a bazaltköveket kiszedték, és helyére termőföldet hordtak. Egyszerű?

Nagyon erős volt a táj szuggesztív hatása. Mindent más színben láttunk. A köves "sivatagi táj" Szamária  felé haladva, a korál szín, szinte minden árnyalatát mutatta. A Jordán folyó partját borító  kövek színe sem egyhangú szürke, hanem szép, erős grafit szürke színű volt.

A Holt-tenger kékségét megpillantva nyugtáztuk, tényleg más földrészen járunk. A tavak tisztaságát jól mutatja egy fotó, még a tó medrét is lehetett látni, persze a benne úszkáló halakkal együtt.                     

 

 A köves dimbes-dombos sivatagi táj, a Judea felé vezető uton. Mintha, egy holdbéli tájat láttunk volna.

Irénke, remélem nem haragzik meg , ha írok róla. Floridából jött,  nővérét kisérte el az utra, Izraelbe. Kicsit irigykedve néztük, milyen fiatalos volt.

Olyan közvetlen volt, mintha mindig ismert volna bennünket. 

 

 A Judeai sivatag, egy hatalmas terület tulajdonképpen Jeruzsálemtől a Holt tengerig.Vallási szempontból is fontos, mert Jézus és Keresztelő Szent János életének több eseménye fűződött hozzá.

A terméketlen sivár hegyhátak, mégis megrendítően szépek.

JERIKÓ

Meg kell emliteni Jerikót is, hiszen a földünk egyik legősíbb települése. Már K.e. több ezer évvel ezelőtt léteztek itt emberi települések.

 

 A képen a Kisértés hegye látszik, ahol Jézus 40 napig böltölt. A sátán itt megkisértette Jézust, mondván: ha Isten fia vagy mondd, hogy a kövek vátozzanak kenyérré. Jézus válasza az volt, nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden tanításból, amely Isten szájából származik.

 

 

 Jerikó a Jordán folyótól nem messze, egy oázisos területen fekszik. Már Ke. is léteztek itt emberi települések.

A Biblia is sűrűn megemlíti e települést. Gondoljunk Jerikó falainak leomlására, amely egyetlen csatakiálltásra következett be. A lelkésznőnk állandóan a Biblia alapján magarázta az eseményeket. Tökéletes, és igy nagyon meggyőző volt. A felvételen is kezében van a Biblia.

  

 

 

 Ilyen tiszta volt a tó víze. Istenbizony látok egy vörösharcsát is. A kép alján.

 A Genezáretti tavon volt, Péter csodálatos halfogásának történése is.? A biblia tengerként emliti....

Amikor Simon, Péter és Tamás elmentek halászni, nem fogtak semmit. Ekkor mondta Jézus, itt vessétek a hálót a Tengerbe. A tanítványok kihúzták a hálót a vízből, és 153 darab hal volt benne. Igaz, nem vörösharcsa, mert a festményen amit erről az eseményről láttunk, mintha lepényhalak lettek volna.

 

 

 

  A köves sivatagi táj Galilea felé vezető uton, ez egy jellemző tájkép.

 H a jól megfigyeljük, még legelésző állatokat is látumk.

 

 

 

 

Utunk során gyakran láttunk ilyen oázist, banán

citrom, narancs ültetvényeket.

Van tehát Izraelnek olyan területe, ahol kitermelték a köveket, helyette termőtalajt töltöttek, és igy alakították ki az ültetvényeket. 

 

 

 

 

 Jó szeme volt Margitnak, hogy a köves sivatagban észrevette a tevét.

 Ezt az ember egy igazi sivatagi tájnak látja, ill. ilyennek képzeljük, mi európai emberek.

 

 

 

Jaffa

Jaffa, egy ősrégi város volt, de össszeépült Tel-Avivval. Nevezetessége, hogy a narancsligetek hazája, a világhíres narancs hazája. Állítólag Jóé három fia alapította. Naracsligetről nincs fotónk.

 Meg kell imliteni, hogy nagyon sok gránátalma van. A piacon olyan nagy példányokat vettünk, hogy azelőtt, olyan nagy méretüeket soha nem is láttunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

A tel avivi Carmel zöldség és gyümölcspiac. Utunk utólsó állomása.

 

 

 Egy gömbbbe ültették a narancsfát?

 Ezt láttuk.

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://almaimutjan.blog.hu/api/trackback/id/tr162538587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása