HTML

Szentföldön jártunk

Régi vágyam volt, hogy a bibliai helyszíneket a valóságban is láthassam. És ez most valóra vált...

Friss topikok

Linkblog

5. fejezet: Betlehem

2011.03.31. 12:00 keresztcérna

5.fejezet

BETHLEHEM

Augusztus császár elrendelt egy ún. népszámlálást, összeírást. József ezért ment az áldott állapotban lévő feleségével, Máriával, Betlehembe. A szálláson nem kaptak már helyet. Elérkezett azonban a szülés ideje, és Mária egy istállóban szülte meg fiát , és egy jászolba fektette. Mária már terhes volt, amikor József elvette feleségül. József angyali üzenetet kapott, hogy vegye el nyugogtan, mert isten gyermekét hordja méhében.

Be kell látnunk, nekünk földi embereknek, hogy a földünk a világmindenség része, a föld egy bolygó a sok közzül. Az biztos, hogy Jézus születésének célja volt. Mindennapi emberként született, de rendkivüli rendeltetése volt az életének. Nem midennapi képességekkel rendelkezett és mégis a szenvedések sorozatát élte át és a Golgotán végezte, szörnyű kereszthalállal, értünk emberekért. Ez a Mindenható, Isten, nem is tudom, hogy mi helyesebb megnevezeés, előre elrendelt akarata, célja volt.

Amióta a Szentföldön jártunk, mindent másképpen látunk. Nagyobb jelentőséget tulajdonítunk az ott láttottaknak, hallottaknak. Egy kicsit más emberek lettünk. Két évezreddel ezelőtt szorosabb volt a kapcsalat a két világ között, az egyszerű pásztorembereknek természetes volt pl. az angyali üzenet. Az ihletet, mi is honnan kapjuk? Több a világ, mint mi egyszerű emberek éljük, és gondoljuk.                   

A bibliai események helyszínét őrző várost ma is főleg legelők övezik, ahol ma is juh és kecskanyájukat legeltetik, a hagyományos öltözetet és fejfedőt viselő pásztorok.

 A Születési-bazilika. A világ egyik legrégibb keresztény temploma. Egy kicsiny barlang fölé épült. Már a korai keresztény időkben Jézus születési helyeként tiszteltek. Konstantinusz császár rendelte el, a nagyméretű bazilika építését.

 

Jézus születési helyét bemutató jászol.

A terhes Máriának aki az összeírásra érkezett Betlehembe csak egy istálóban jutott szállás. Itt érte a szülés ideje, és szülte meg Jézust, majd a jászolba helyezte.

 

 

A kicsiny barlang fölé épült a Születési-bazilika. A megrongálódott templomot I. Justiniaus császár épitette újjá, és ekkor épitettek lejáratot a barlanba is.

 

 

 A Születési-bazilika belső tere, az oszlopokat mészlőből faragták.

 

 

 

 

 

 

  Krisztus születésének oltára.

 

 

 

A Születési-bazilikában 15 lámpa fénye világítja meg az ezüst csillagot, amely Jézus születésének pontos helyét jelöli.

 

 

 

 

 Szent Katalin templom és kerengő.

 

 A Szent Katalin templomot alul egy barlagrenszer köti össze a Születési barlanggal.

A kis kertben Szent Jeromos szobra áll.

A Karácsonyi szentmisét, műholdon keresztül innen közvetitik a világ Tv állomásai.

 

 

 

Pásztorok temploma

Az Úr angyala a pásztoroknak a Pásztorok mezején adta hírül Jézus születését, ily módon - nagy örömet adok tudtul néktek, és majd az egész népnek- megszületett a megváltótok, Krisztus, Dávid városában.

Ott találtok egy jászolba fektetett, bepólyált gyermeket, Ő Jézus.

Mint látható a templom kivülről, modern, igen érdekes megoldású épület. Olasz építészek építették, a múlt században, az 50-es években. Az építész Antonio Barluzzi terve alapján.

 Belülről a falait, evangéliumi eseményeket ábrázoló, gyönyörű freskók diszítik.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://almaimutjan.blog.hu/api/trackback/id/tr942538608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása